Teknostop

Tır Fren Sistemi

Tır fren sistemi ile ilgili olan bu yazımızda Volvo tırlarda yer alan Dep Fren sistemini anlatacağız ve en çok gelen sorulardan olan, tırda kaç fren var, tırlarda fren sistemi nasıl çalışıyor , tırların fren sistemi nasıldır sorularını yanıtlayacağız.

Tır Fren Sistemi

Volvo Tırların fren sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur.

  • Elektronik kontrollü fren sistemi (EBS)
  • Elektronik Stabilite Programı (ESP)
  • Z– kam frenler
  • Volvo Motor Freni (VEB/VEB+) gibi yardımcı frenler

Fren sisteminde ESP’li EBS disk frenler veya alternatif olarak denenmiş Z-kam frenleri bulunur. Bu alternatifler VEB/VEB+ ve bir retarder gibi yardımcı frenlerle takviye edilerek daha da güçlendirilir. EBS frenleme etkisini elektronik olarak kontrol ederek kilitlenmeyi önleyen bir disk freni sistemdir. Kamyonun elektrik sistemine bağlı olan elektronik kontrollü disk frenlerin birçok avantajı vardır. Z-kam tipindeki kampanalı frenler öncelikle makaslı kamyonlarda kullanılırlar.

Kompakt retarder – I-Shift ve manuel şanzımanlarla birlikte kullanılabilen bu sistem ile vites değişimi esnasında bile etkili frenleme sağlar. Retarderle birlikte toplam frenleme tesiri, motor modeline ve EPG/VEB/VEB+ gibi donanıma bağlıdır. Powertronic dahili retarder –Powertronic sistemine entegre edilmiştir ve vites değişimi esnasında bile etkili frenleme mümkündür. Retarderle birlikte toplam frenleme tesiri, motor modeline ve EPG/VEB/VEB+ gibi donanıma bağlıdır.

İlginizi Çekebilir: Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti

Tırlarda Fren Sistemi Faydaları

Tırların fren sistemi faydaları aşağıdaki gibidir.

Şasi Güvenliği

Kamyon şerit dışına çıktığında uyarır. Şerit Koruma Desteği (LKS) kamyonun yol üzerindeki konumunu izler. Eğer kamyon, isteğiniz dışında halen kullanılmakta olan şeritten çıkarsa veya karşı şeride geçerse bu sistem sürücüyü uyarır. Bunun ana uygulama alanı, kamyonun monoton bir trafikte sabit hızda kullanıldığı uzun yol nakliye işleridir.Sistem sürücünün yola yeterli miktarda dikkatini veremediği, çok yorgun olduğu veya yola odaklanamadığı durumlarda ona yardımcı olur.

Yandan çarpma olasılığına karşı uyarı sistemi

Şerit değiştirme desteği (LCS) dikiz aynalarından görülemeyen yolcunun arkasındaki kör noktayı görür. Sürücü dönüş sinyalini verdiği ve şerit değiştirmek istediği zaman, LCS sisteminin radar birimi önce kör noktada bir araç olup olmadığını kontrol eder. Varsa sürücü ışıklı bir sinyal ile uyarılır.

Yorgun olduğunuzda sizi uyarır

Sürücü Uyarı Desteği (DAS) direksiyon ve pedal hareketleri gibi parametreleri izler. Ön camın iç kısmındaki bir video kamera yolun ortasında ve kenarında bulunan işaretleri okur ve kamyondaki bir bilgisayar sürücünün direksiyon hareketlerini yol işaretleri ile karşılaştırır.

Sürücü direksiyonla zikzak yapmaya başladığı zaman, DAS sürücüyü hem sesli bir sinyal aracılığıyla hem de sürücü bilgi göstergesinde yanıp sönen bir işaretle uyarır. Bu sistem LKS’nin yanında isteğe bağlı olarak verilmektedir.

Aktif hız kontrolü mesafeyi korur

Ayarlanabilir Hız Kontrolü (ACC) trafik akışına düzgün bir şekilde katılmayı ve öndeki araç ile güvenli bir mesafeyi korumayı kolaylaştıran aktif bir hız kontrol sistemidir. Sürücü ACC üzerinden öndeki araç ile arasındaki zaman aralığını seçer. Ondan sonra ACC sistemi gaz ve frenlerin otomatik çalışması yoluyla bu zaman aralığını korur. ACC’nin mesafe izleme sistemi gelişmiş bir radar fonksiyonu temel alınarak yapılmıştır.

Elektronik kontrollü hızlı frenler

Elektronik Kumandalı Fren Sistemi (EBS) disk frenleri, ısıya dayanıklı disk montajı ve basit servis ile birleşerek çok etkin dengeli bir frenleme sağlar. Güçlü frenler, elektronik kumanda sayesinde hızla harekete geçer ve çok kısa duruş mesafesi sağlanır. EBS’nin Medium ve High program paketleri vardır.

Etkin frenler sayesinde sürücü hataları giderilir

Elektronik Stabilite Programı (ESP) güvenli ve emin frenleme sağlaması yanında gerektiğinde frenleme gücünü değişik tekerlekler arasında yeniden dağıtabilir.ESP tekerleklerdeki her freni bağımsız olarak çalıştırır. Örneğin, sistem eğer kamyon bir viraja fazla hızlı girer ve kayma veya devrilmeye yüz tutarsa veya manevra nedeniyle treyler yalpalarsa girer. ESP, EBS fren sisteminin yüksek seçeneğine sahip olan çekicilerde ve 6×2 hava süspansiyonlu ilave dingilli kamyon tiplerinde mevcuttur.

Çevreci şasiler

Kamyonu tekrar tekrar kullanmak, Bir Volvo kamyonun yaklaşık %95’i geri dönüştürülebilir. Kamyonlarımızın yaklaşık üçte biri (ağırlığın %33’ü) geri dönüştürülen malzemelerden üretilmektedir. 50 gramdan daha ağır olan tüm plastik aksam kolay tanınmaları için etiketlenir. Pek çok model için sökme el kitapları vardır ve ayrıca yerel iş ortaklarımızla imzalanan sözleşmeler gereği bir Volvo kamyonun mümkün olan en küçük kısmı çöpe gider

Tır Fren Sistemi Hangi Bileşenlerden Oluşur ?

Elektronik kontrollü fren sistemi (EBS) Elektronik Stabilite Programı (ESP) Z– kam frenler Volvo Motor Freni (VEB/VEB+) gibi yardımcı frenler

Tırlarda Fren Sistemi Faydaları

Şasi Güvenliği,Yandan çarpma olasılığına karşı uyarı sistemi, Yorgun olduğunuzda sizi uyarır

Puanla post

Yorum yapın